Być może pamiętacie projekt budowy placu zabaw dla dzieci z Pobiednej, zrealizowany latem 2012 roku. Latem bieżącego roku pani sołtys zgłosiła się do nas z propozycją stworzenia miejsca dla młodzieży. Znaleziono właściwe miejsce na ten cel – odpowiednio duży skwer otaczający główny przystanek autobusowy we wsi. Wspólnie przygotowaliśmy naszą propozycję i podzieliliśmy jej wdrożenie na kilka etapów, które będą kolejno realizowane w następnych latach. Sam przystanek autobusowy był w złym stanie i siłą rzeczy pierwszy etap polegał na jego remoncie. Ruch autobusowy w Pobiednej jest dość ożywiony, gdyż wielu mieszkańców dojeżdża autobusami do pracy, a dzieci od pierwszej klasy gimnazjum muszą uczęszczać do szkół w pobliskich miastach. Wymieniono drewniane tablice i metalowy dach przystanku, wyczyszczono z graffiti kamienne ściany, zaś wewnątrz zamontowano ławkę dla podróżnych. Na tylnej ścianie przystanku wykonano przypominający okno otwór, przez który wpada teraz światło porannego słońca. Mieszkańcy Pobiednej cieszą się z wyremontowanego przystanku i mogą teraz czekać na autobus w przyjemnym otoczeniu.